Header-Pic

RAI aanhangwagenkeuring

 

Om de veiligheid van aanhangwagens te verhogen, heeft de sectie RAI CarrosserieNL van RAI Vereniging een digitaal keurmerk ontwikkeld voor het keuren of onderhouden van aanhangwagens.

Een grondige jaarlijkse controle op alle vitale onderdelen, zoals koppeling, remmen, chassis, banden, schokdempers en verlichting draagt bij aan de veiligheid en voorkomt ongevallen.
De keuring is bestemd voor alle lichte aanhangwagens tot 3.500 kg GVW, waaronder boottrailers, verkoopwagens, transporters, paardentrailers, enkel- en tandemassers.
Als na de keuring blijkt dat alles in orde is, wordt de aanhangwagen voorzien van een sticker. Ook ontvangt de eigenaar een rapport, zodat bij controle kan worden aangetoond dat de aanhangwagen voldoet aan de geldende eisen.

VCA-certificaat
Met dit keurings- of onderhoudsrapport, dat ook digitaal beschikbaar is, wordt voldaan aan de eisen vanuit de VCA.
VCA staat voor Veiligheids Certificaat voor Aannemers en is bedoeld om ondernemers veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen. Steeds meer opdrachtgevers stellen het VCA-certificaat verplicht. Vanuit de VCA zijn bedrijven verplicht hun aanhangwagens minimaal jaarlijks te laten onderhouden.

De RAI aanhangwagenkeuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerde keurmeester, die minimaal in het bezit is van het certificaat aanhangwagenonderstel. Daarnaast beschikt de sectie RAI CarrosserieNL over een digitale checklist voor het onderhouden van lichte aanhangwagens: ‘RAI onderhoud aanhangwagen’.